Suomi jää taakse ja Tsekki odottaa. Kevät tuo mukanaan uudet kuviot Brnossa vaihto-opiskelun merkeissä. Mä haluan saada paljon uusia kokemuksia ja oppia tsekkiläisen elämänmenon. Koska kaikki hehkuttaa kovasti omia vaihtari kokemuksiaan, mä uskallan ehkä salaa myös haaveilla, että tästä tulee mun elämäni paras kevät! :)

Tässä blogissa on kertomuksia 22-vuotiaan tamperelaisen huristeluista tramilla pitkin Brnon katuja, ehkä käydään myös jossain muualla.

sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Hurja Moravian Karst!

Hurjaakin hurjempi jo tutuksi tullut lauantai-reissu suuntautui tällä kertaa n. 20km päähän Brnosta - Moravian Karstille eli Moravian kalkkiluolastolle. Kuvittelin sen olevan vain yksi luola ja that's it! mutta ehei ehei, se olikin paljon enemmän. Oikeastaan aika hieno paikka, koska en ole aikaisemmin moisessa luolastossa käynyt. 

Aluksi kierreltiin ympäriinsä niitä suuria vuoria (vai miten sellasia valtavia harjuja kutsuisi?) Tosi jylhiä, paljon luolia ja muodostelmia. Sitten menimme kierrokselle luolastoihin. Meitä oli kyllä muistutettu (vai oliko), että ottakaa lämpimiä vaatteita mukaan, hyvät kengät ja evästä, koska luolastoissa on alle 10c, patikoidaan hiukan maastossa ja ruoka ei ole järjestäjän puolesta tarjolla. juu, tää yks dorka lähti aamulla 8.30 hupparissa, balleriinoissa ja juomapullo mukanaan. Onneks sen juomapullon ees otin. En tajua. Olin muutenkin jotenkin ihan unessa koko päivän. Saattaa johtua siitä, että sain taas kerran yöllä heräillä muutamaan kertaan palohälyyttimien pauhantaan. prkl, miks porukka tekee ilkivaltaa?! Toinenkin häläri soi lähes 15min, ennenku se saatiin hiljennettyä. Kukaan ei tule pelastumaan, kun oikea hätä on. Porukka kääntää vaan kylkeä.

Mut joo, onneksi sain fleecetakin lainaan ja ruokaakin oli paikan päällä pikku snägärissä. Balleriinat tosin tuottivat tuskaa. Oli sellasia alamäkiä, että tepsuttelin niitä alas peloissani. Luolastoissa oli kylmää ja pimeää, mutta kalkkimuodostelmat olivat hienoja. Aikamoista. Luolat oli yhdistetty pitkillä ja pienillä käytävillä toisiinsa. Eikä porukka pelkää, että nuo muodestelmat hajoaa jonain päivänä? Millä niistä oikein tehdään turvallisia? Kysyn vaan. Siellä oli toivomuslähteitä, muutamiin muodostelmiin sai koskea. Näytti, että kalkki olisi limaista, märkää ihan kuin etanan löllötin, mutta tadaa eihän se ollutkaa! Musta ne näytti ällöttäviltä. Pitkien käytävien ja luolastojen jälkeen saavuimme ulkoilmaan - WOU!

Olimme valtavassa rotkossa. Alhaalla virtasi pieni puro, joka pulppusi kallion uumenista. Pieni laguuni oli muodostunut myös. Ylhäälle olisi aika pitkä matka. hui. Kalliot olivat vihreinä sammaleesta, aurinko paistoi, tosi kostea ilma. Mulle tuli heti mieleen Spielbergin vanha elokuva Arkajalat, jossa nuoret pojat löytävät aarrelaivan valtavasta kallionsisäisesta rotkosta. :) tai jostain sellasesta. 

Rotkosta jatkoimme veneille - joo, jatkoimme matkaamme kallion sisäisessä joessa veneillä. Siellä oli pimeää, tosin kalliota oli hienosti valaistu. Paikoin aukot olivat vain veneen mahduttavia ja porukan piti kumartua, ettei kalliot osu päähän. Vesi oli vihertävää ja kuulemma kylmää. Matkalla oli erilaisia luolia, jotka oli nimetty muodostelmien mukaan ja jossain kohdin oli paikoin syvyyttä yli 40m. Mulle tuli mieleen tarinat merihirviöistä ja muista ällöttävistä, vaarallisista otuksista, jotka asuvat syvyyksistä. Mua ei kyllä ikinä sain siihen virtaan uimaan.. Pelottaa ajatuskin. Joku nappais varpaasta kiinni!! Veneily oli kuitenkin hienoa, varsinkin sain olla ensimmäisessä rivissä :D Aika ällistyttävää, että luonto on tehnyt moisia muodostelmia vuosien saatossa. Sekin mietityttää, että ketkä ne on löytäneet? ja miten ihmeessä kuljeskelleet tuolla virrassakin, ei sinne veneillä niin vaan pääse. Aikamoisia räjäytyksiä on täytynyt tehdä.

Veneilyn jälkeen syötiin vähän ja jatkettiin matkaa gondolihissillä ylös rotkon päälle. Näkymät oli hienot! ja turistit, jotka ihmettelivät rotkon hienuutta alhaalla, näkyivät vain pieninä muurahaisina. Kuviin oli vaikea saada näkymään todellisia mittasuhteita. Niitä oli vaikea silmälläkin hahmottaa, koska rotko oli niin syvä - yli 100m. 

Koko Moravian Karst alue on yli 90km2 laaja ja siellä on useita kymmenien kilometrien pituisia luolastoja, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Hurjaa! Lisäksi vuorilla on monia patikointireittejä, joista mekin tulimme yhtä alas..joo. tää oli se epämiellyttävä kokemus balleriinoissa. dorka. Olisin voinut käyttää sitä gondolihissiä laskeutumiseen.

Nyt kuvia kehiin.

Tuolla lahaalla voin nähdä turisteja. Aikas kaukana.

Väsymys ja tyhmyys painaa.

Semmonen.

Tällä viikolla on luvassa Tsekin kulttuuri-kurssin tentti, Production managementin tentti, Managementin esitelmä, Carmen - balettiesitys :), Vappu ja reissu maaseudulle Zabrehiin Zdenekin kanssa - viimein!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti