Suomi jää taakse ja Tsekki odottaa. Kevät tuo mukanaan uudet kuviot Brnossa vaihto-opiskelun merkeissä. Mä haluan saada paljon uusia kokemuksia ja oppia tsekkiläisen elämänmenon. Koska kaikki hehkuttaa kovasti omia vaihtari kokemuksiaan, mä uskallan ehkä salaa myös haaveilla, että tästä tulee mun elämäni paras kevät! :)

Tässä blogissa on kertomuksia 22-vuotiaan tamperelaisen huristeluista tramilla pitkin Brnon katuja, ehkä käydään myös jossain muualla.

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Pohdintoja koulusta

Minulle selvisi tänään, että ilmeisesti kaikki kurssit, joita käyn täällä Brnon Teknillisessä yliopistossa kauppa- ja hallintotieteiden kampuksella, ovat Maisteri-tason kursseja. Asiaa en nyt ole mistään tarkistanut ja ehkä pitäisi ennen kuin alan avautumaan asiasta. Jos näin on, niin olen tyrmistynyt opetuksen yleisestä tasosta. Ei maisteri-tason kurssit voi olla noin helppoja ja perusasioiden kertaamista. Miksi vaihto-opiskelijoita luullaan lähes tyhmiksi? Ihan kuin me emme saisi minkäänlaista opetusta omissa korkeakouluissamme. Oikeesti? 

Rahoituksen kurssi on yksi kurssi, joka vie mielestäni pois kaikki hyvät kurssit (tai sen yhden hyvän). Voitteko kuvitella, että tulen saamaan 8 opintopistettä (todella paljon) tekemällä 1/4 pisteiden vaatimasta määrästä. Pieni esitys Suomen rahoitusmarkkinoiden yleiskuvasta tällä hetkellä ja sivuaminen Kreikan taloudellisesta ahdingosta (josta lisää myöhemmin), sekä 2 pientä testiä, joista toinen on ensi viikolla. Tunneilla ei olla juurikaan käsitelty mitään järkevää. Muut opiskelijat ovat pitäneet esityksiään, jotka ovat muuten ihan karmivia (joista lisää myöhemmin, vaikka olen aiheesta aikaisemminkin avautunut), joista 'keskustellaan' hetki. Tunti olikin sitten siinä, vaikka tarkoituksena olisi käsitellä ammattimaisesti JOTAIN JÄRKEVÄMPÄÄ. äh. Yksi mun tavoitteista oli kuitenkin opiskella enemmän rahoitusta ja yrityksen taloutta. No eipä siitä mitään sitten ainakaan täällä tullut.

Voisin nyt sanoa muutaman sanan tuosta Kreikan tilanteesta. Tänään, viimeisellä rahoituksen tunnilla, keskustelimme kerrankin kunnolla ja jokseenkin kiinnostavasta aiheesta. Kreikkahan on taloudellisessa ahdingossa ja lähes vararikossa koko maa. On sanomattakin selvää, että he tarvitsevat apua, mutta kenen tulisi auttaa? Kreikka kuuluu Euroopan Unioniin, jolloin ajateltaisiin, että EU:n rahastojen tulisi nyt jelpata. Ei kuitenkaan puhuta mistään pienistä summista, vaan kymmenistä miljardeista. Maalaisjärjellä kun ajattelee, niin toki EU:n tulisi pitää huolta omasta jäsenmaastaan. Kyllä sieltä rahaa löytyy.

Taustalla on kuitenkin asioita, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen. Italia on esimerkiksi jo pitkään kamppaillut samojen ongelmien kanssa ja Espanjakin. Mitä sitten tapahtuu, kun Italia joutuu vararikkoon ja pyytää EU:lta miljardeja. Kreikkaa autettiin, niin pitäähän Italiaakin auttaa. Tästä tulee loputun noidankehä, joilloin EU:n varat eivät enää suuntaudu oikeisiin kohteisiin. Italia on huomattavasti väkiluvultaan suurempi maa kuin Kreikka, joten rahaakin tarvittaisiin paaaljon enemmän.

Lisäksi alunperin kun Kreikka hyväksyttiin jäseneksi tiettyjen kriteerien ollessa kohdallaan, kuten BKT:n. Tällä hetkellä nämä kriteerit ovat nousseet huimaaville tasoille. Kenen vika tämä on? Korruptoitunutta Kreikkaa asia ei ole haitannut, he ovat halunneet elää yli rajojensa, mutta missä oli Euroopan Unioni? Miksei kukaan ole valvonut Kreikkaa, omaa jäsenmaataan? Lukemat eivät olisi ikinä päässeet pois raameistaan, jos niitä olisi tarkasti valvottu. Tästä haukut myös EU:n ihmisille. Mitä tekemistä heillä muka muuta on?

Tilanne on kuitenkin nyt niin, että Euroopan Unioni on päättänyt auttaa Kreikkaa muistaakseni 30 miljardilla eurolla ilmeisesti. Huh, se on paljon rahaa, muttei kuitenkaan läheskään niin paljon, että Kreikka pääsisi jaloilleen. Siihen tarvitaan vielä parlamentin uudistus. Eivät ne korruptoituneet ihmiset voi siellä enää jatkaa. Muutosta tarvitaan! - 

Okei, olen mä jotain uutta oppinut noillakin tunneilla :) Hieno viimeinen tunti.

Hyppelen nyt aiheesta toiseen, koska haluan avautua lisää.

Haluan vielä nostaa esille vaihto-opiskelijoiden esiintymistaidot tai oikeastaan niiden puutteen. Olen miettinyt, miksi näin on? Voi olla, ettei heitä esim. ranskalaisia, espanjalaisia kiinnosta panostaa esitykseen. Se on varmaan suurin syy, mutta voi myös olla, etteivät he ole pitäneet esityksiä aiemmin kotimaassaan. Jos siellä on vain luentoja ja luentoja. Mutta luulisi nyt edes jonkinmoisen esiintymisen olevan hallinnassa. Onneksi näin joillakin on. Vain joillakin. He pystyisivät niin parempaan, koska moni on ihan luontevasti yleisön edessä. Voisin pitää luennon.

Heidän powarinsa on täynnä tekstiä, niin täynnä, että sitä on vaikea lukea. Kuulemma 7 palluraa per dia on oikea määrä. Jaaa, mitä? Sehän on ihan sikana. Ja tietenkin kaikki asiat, mitä tulee sanoa, on siinä valmiiksi kirjoitettuna - suoraan netistä. Tämän tietää siitä, että siellä on seassa niin vaikeita sanoja, etteivät ne raukat tiedä edes mitä ne tarkoittavat. Heidän englannin kielestä ei valitettavasti saa mitään selvää. Kuinka se ranskalainen aksenttikin on niin vahvasti siinä päällä? Porukka nojailee pöytään, ei katso kertaakaan yleisöön, kädet on taskussa ja yksinpuhelu ottaa voimille. Onneksi palaute on opettajalta sen mukaista :) On nautinto kuunnella sitä. Itsehän sain omasta esityksestäni arvosanan A. (sen enempää kehumatta, se tarkoittaa täysiä pisteitä!) :)

Hmmmm.. mitäs vielä? No yleisesti voisi sanoa, että opettajat helpottavat tulevia tenttejä koko ajan kertomalla kyseleville, mitä tenttiin tulee. Hei, pysykää opettajat tiukkana! :) Luulevat ettei tyhmät erasmukset pääse läpi. Oikeasti, he haluavat tietenkin, että me saamme haluamamme pisteet. Sitten kehumme koulun maasta taivaaseen ja ensi semesterilläkin porukka tulee opiskelemaan Brnoon. Eikös se niin mene? Siksi tentit ovat niin helppoja (hah helppo sanoa, kun vaikeimmat ovat vielä edessä päin), kursseilla ei käydä juurikaan mitään uutta tai yleensäkään kursseilla ei käsitellä aihettä kovin syvällisesti. Olen nähnyt hyviä ja todella huonoja opettajia. Kiinnostaisi tietää, tietävätkö he toistensa opetusmetodeista?
Tänään sain muuten kovan kyselytulvan opettajalta ja opiskelijoilta, kun pidin esitelmäni yrittäjyydestä. ttämä A:n suoritus) Kerroin Proakatemiasta ja jonkin verran myös IR Visual Works Oy:n matkasta siihen mitä he ovat nyt. :)

Huh nyt tuli vähän enemmän koulupainotteista ja pohtivaa tekstiä. Älkää pelästykö, vielä tulee myös kuvia ja kertomuksia uusista seikkailuista. Ah, pää on nyt tyhjä ja kellokin jo paljon. Onneksi huomenna on vapaapäivä :) nyt tuutimaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti